Voor middelbare scholen die aan de slag willen met het thema ‘groen’ is er een leuk en gratis lespakket beschikbaar: ZOOM: Light on Small. Dit is een lespakket van ca. vijf lessen waarbij leerlingen van klas 1 en 2 leren over de natuur en ecosystemen rondom de school.

Het lespakket ZOOM: Light on Small is erop gericht om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen door ze kleine diertjes en andere onderdelen van een ecosysteem van dichtbij te laten bekijken en onderzoeken. Hierdoor gaan ze de diversiteit die cruciaal is voor de toekomst van de planeet omarmen en waarderen. Nikon stelt veldmicroscopen kosteloos beschikbaar voor scholen om deze fascinatie voor kleine dingen in de natuur bij leerlingen te aan te wakkeren en te ontwikkelen.

Waarom een veldmicroscoop?

Anders dan bij een gewone microscoop kan bij een veldmicroscoop een voorwerp in 3D bekeken worden, in plaats van een plakje van het voorwerp waar licht doorheen valt, zoals bij een gewone microscoop. Dit maakt het mogelijk om levende insecten van dichtbij te bekijken en bijzondere structuren in 3D te bestuderen.

Het lesmateriaal

In opdracht van Nikon heeft SME lesmateriaal ontwikkeld wat hoort bij de veldmicroscoop. In de lessen wordt een ecosysteem onderzocht dat voor de leerlingen dichtbij is. Hun eigen schoolomgeving bijvoorbeeld of een bos of park in de buurt. 

2019 1 25 ZOOM Light on Small 1

Leerlingen bekijken verschillende materialen en organismen onder de veldmicroscoop en ontdekken hoe bijvoorbeeld planten drinken of dieren bewegen. Ook ontdekken de leerlingen dat dingen er van dichtbij heel anders uitzien dan je misschien denkt en dat in een ecosysteem ook de hele kleine dingen heel belangrijk zijn.

Succesvolle pilot

In de pilot met het materiaal vorig jaar bleek dat leerlingen snel gecharmeerd raken van de wereld van kleine dingen. Een docent vertelde dat hij de veldmicroscoop gedurende de hele periode op zijn bureau had staan. Elke les mocht één leerling iets meenemen om onder de veldmicroscoop te bekijken. Soms dingen uit de natuur, maar ook kleding, afval en elektronica werd van dichtbij bekeken. Zijn leerlingen waren door het lesmateriaal nieuwsgierig geworden naar hoe alles eruit ziet van dichtbij en dat is precies wat Nikon wil.

Lesmateriaal aanvragen

Dit jaar is het materiaal door Nikon beschikbaar gesteld voor 1000 leerlingen. Scholen die meedoen krijgen een aantal veldmicroscopen in bruikleen en gedrukte sets van het materiaal. Docenten bepalen zelf hoe ze de lessen indelen. Alle lessen achter elkaar in een korte periode of uitgesmeerd over een langere periode van een aantal weken. Het lesmateriaal ZOOM: Light on Small kan kosteloos worden aangevraagd via www.eco-schools.nl/zoom-light-on-small.

Meer weten en een preview zien?
Download de brochure

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Lisette van HeijstLisette van Heijst

 (030) 635 89 21
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Onderzoek en ontwikkeling
13 jun 2024 door Imke

Salderen: hoe zit het en wat betekent het…

Onderzoek en ontwikkeling
01 feb 2023 door Tanne

Zijn algen dé oplossing voor een duurzame…

Onderzoek en ontwikkeling
31 mei 2022 door Hak

Onderzoek Tweede Kamer naar…