Duurzaamheidsbeleid voor scholen
Steeds meer scholen zetten de stap van fragmentarische inzet op het gebied van duurzaamheid naar een meer samenhangende visie op en uitvoering van duurzaam onderwijs. We begeleiden scholen en scholengroepen in het opstellen van duurzaamheidsbeleid.
NDE-beleid voor gemeenten
Nederland kent verspreid over het hele land organisaties die een bijdrage leveren aan natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE). Vanuit een gedragen visie kan een NDE-centrum een belangrijke toegevoegde waarde hebben voor het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Wij ondersteunen en adviseren gemeenten bij de evaluatie en (her)ontwikkeling van het NDE-beleid van de gemeente.
Actualisatie kerndoelen en eindexamenprogramma’s
SLO actualiseert samen met het onderwijsveld de kerndoelen. Wij zetten ons ervoor in natuur en duurzaamheid hierin een passende plek te geven. Door deelname in advieskringen van diverse leergebieden brengen we onze expertise en expertise uit onze netwerken in bij deze ontwikkeltrajecten.
Rijksbrede strategie voor duurzaamheid in het onderwijs – Duurzame School
De roep om duurzaam onderwijs wordt groter, maar scholen geven ook aan dat ze ondersteuning nodig hebben om duurzaamheid een structurele plek te geven in het onderwijs. Om die reden hebben we vanuit SME in 2018 een oproep gedaan aan de Rijksoverheid om werk te maken van een programmatische aanpak van natuur, milieu en duurzaamheid in het onderwijs. Sindsdien hebben we meegewerkt aan diverse onderzoeken ten aanzien van draagvlak en behoeften. Sinds 2021 is er een interdepartementale werkgroep Duurzame School actief waarin verschillende ministeries samenwerken. Het jaar 2024 stond in het teken van een kwartiermakerstraject, SME was in dit proces actief als sleutelorganisatie. In 2025 zal meer duidelijk worden over de inzet in de periode tot 2030.