banner bewoners

 

 

SME leidt diverse doelgroepen op tot energieadviseur of energiecoach. Denk aan re-integranten, bewoners/huurders of medewerkers van een woningcorporaties zelf.

Een opgeleide energieadviseur is in staat mensen een energieadvies op maat te geven. Samen met de bewoner loopt hij of zij de woning door en benoemt de besparingsmogelijkheden per ruimte. Heel praktisch en concreet dus! Door de besparing ook in euro’s te noemen raken bewoners extra gemotiveerd.

Inhoud en opbouw

De opleiding tot energieadviseur duurt drie (korte)dagen en kenmerkt zich door een kleinschalige en interactieve benadering. De groepsgrootte voor de opleiding is daarom ook maximaal 12 personen. De training wordt incompany gegeven. Het is dus niet mogelijk om je als individu in te schrijven. Als deelnemer leer je alles over energiebesparing, maar leer je ook om dit over te brengen op anderen. Mensen die hebben deelgenomen aan de cursus zijn vaak bijzonder enthousiast en beschrijven de opleiding als informatief, leuk en praktisch.

Energiecoach en fysieke maatregelen 

Indien gewenst combineren we de inhoudelijke opleiding tot energieadviseur (die vooral is gericht op gedrag) met kennis over fysieke maatregelen aan de woning. Zo kan de energieadviseur zijn of haar medebewoners niet alleen iets leren over energiebesparing door gedrag, maar ook uitleggen hoe het nieuwe ventilatiesysteem of warmtevoorziening werkt. We hebben goede ervaringen met deze gecombineerde insteek.

De combinatie van gedrag en fysieke maatregelen wordt vaak ingezet bij renovaties. Voor de renovatie vertellen de opgeleide adviseurs wat de bewoners kunnen verwachten en na afloop van de renovatie vertellen ze de basis rondom de nieuwe systemen en technieken en geven ze tips over het bijpassende gedrag.

Maatwerk

Regelmatig maken we deze training op maat, zodat het nog beter aansluit bij wensen en situaties van de opdrachtgever. Zo hebben we voor Alphen aan de Rijn de training op maat gemaakt voor middelbare scholieren. Zij gaan advies geven aan hun ouders, buren en kennissen. De echte toppers gaan mogelijk ook voor de gemeente op pad! Bij Vidomes hebben medewerkers geen tijd om een advies te geven, maar moeten ze wel de kennis kunnen toepassen in reguliere gesprekken die zij hebben met bewoners.

Voor bijvoorbeeld Parteon breidden we de training uit naar aanleiding van specifieke renovatietrajecten, zodat de energiecoaches de bewoners goed konden vertellen wat voor impact en veranderingen de nieuwe maatregelen met zich meebrachten.

 

 

 

Projecten

12x Goed Bezig

Studentenhuizen gaan een jaar lang energiebesparen met leuke cadeautjes

Energiequiz

De energiequiz zet energiebesparing op een ludieke manier op de kaart

Energieworkshop

Een praktische manier om bewoners bewust te maken van hun energieverbruik

Energybattle

Tijdens een Energy battle strijden diverse groepen tegen elkaar om de meeste energie te besparen

Energyparty

Bewoners onderzoeken op een leuke manier hoe ze energie kunnen besparen

Inspiratiebijeenkomst…

Tijdens een bestaande bijeenkomst krijgen bewoners praktische tips over energiebesparing

Zonnepanelen Deal or No-deal

In één uur krijgen huurders onafhankelijke informatie over zonnepanelen

Meer weten?

ImkeNeem contact met mij op.

Imke Tegels
(030) 635 89 15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.