Wil je samen met schoolbestuurders, facilitair managers en/of schoolleiders scholen in jouw gemeente ondersteunen in het worden van een duurzame school?  Het schoolgebouw is niet alleen de uitgelezen plek om nieuwe generaties te vertellen over duurzaamheid, maar ook het laten zien en ervaren hiervan. Wij hebben in opdracht van de gemeente Zeist een handreiking opgesteld met daarin overzichtelijke maatregelen en tips. Lees hier meer over dit project.

Tip 1: Faciliteren van afvalscheiding

Het scheiden van afval op scholen is geen vanzelfsprekendheid. Schoolafval valt onder bedrijfsafval, waardoor er geen gebruik mag worden gemaakt van de faciliteiten voor huishoudelijk afval. Bedrijfsafval gescheiden laten ophalen is voor scholen in het algemeen helaas erg duur. Daarom zijn steeds meer scholen bezig om een afvalvrije school te worden. Een paar tips:

  • Plaats afvalbakken voor gescheiden inzameling (papier, PMD, GFT, rest) in de school.
  • Plaats containers buiten de school zodat het afval de school ook gescheiden kan verlaten.
  • Zorg voor voldoende en goede plaatsing van afvalbakken.
  • Plaats een inzamelpunt voor mobieltjes, batterijen en klein chemisch afval op school, dit zorgt ook voor afvalscheiding door buurtbewoners.

Tip 2: Circulair (ver)bouwen

Een circulaire economie is een economie waarin afval weer grondstof wordt. Tijdens de bouw of renovatie van een schoolgebouw kan er rekening gehouden worden door circulair te bouwen en het gebouw en omgeving circulair in te richten. De bouwsector is een grootverbruiker van materialen en grondstoffen waar veel (fossiele) energie voor nodig is. Hierdoor kunnen er, juist in de bouw, circulaire toepassingen een groot verschil maken. Een paar voorbeelden:

  • Beperk de hoeveelheid materialen, het ontwerp van het gebouw is hiervoor belangrijk.
  • Grondstoffen zijn eindig, koop daarom bouwmateriaal circulair in en kijk naar de juiste duurzaamheidskenmerken. Dit geldt niet alleen voor het materiaal, maar ook voor het meubilair.

Tip 3: Een groene leefomgeving

Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid en concentratie van kinderen. Ook kan groen een belangrijke bijdrage leveren aan verbinding met de natuur, en daarmee een basis leggen voor een duurzame leefstijl. Meer groen zorgt ook voor een grotere biodiversiteit. Hierdoor help je, in en rond de school, diversen vogels, bijen, vlinders etc. Een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Zorg voor een gevarieerde beplanting op het schoolplein, maak het schoolplein aantrekkelijk voor dieren, met inheemse, biologische en sterke planten.
  • Veel bedreigde vlinder- en libellensoorten zijn met uitsterven bedreigd, leg hiervoor een vlindertuin aan.
  • Creëer een buitenlokaal zodat leerligen dichter bij de natuur zijn.
  • Leg een ‘groen dak’ aan. Dit zorgt voor verkoeling, meer biodiversiteit en vangt fijnstof op.

duurzame school

Tip 4: Water en klimaatadaptie

Door klimaatverandering wordt het weer minder stabiel. Dit leidt tot extreme regenbuien met als gevolg, wateroverlast, maar zorgt er ook voor dat er langere periodes van droogte zijn. Water en groen helpen om hitte stress te voorkomen in warme periodes.  Hier aan aantal tips om als duurzame school klimaatbestendig te worden:

  • Rust toiletten uit met een stortknop of waterbesparende spoelbak.
  • Koppel hemelwater af, dit zorgt voor het ontlasten van het riool op momenten van extreme neerslag. Laat het hemelwater infiltreren in de bodem, dit voorkomt uitdroging van de bodem.
  • Plant bomen op het schoolplein om het zo koel en aangenaam te houden. Bomen zijn ook een natuurlijke zonwering voor gebouwen. In de zomer bieden de bomen schaduw door het dichte bladerdak en in de winter zijn ze kaal en laten ze het licht naar binnen.

Tip 5: Duurzaam water en voedsel

Het produceren, vervoeren en bereiden van voeding heeft effect op klimaat en natuur. Ook op het gebied van verspillen kan er nog veel winst behaald worden. Een aantal tips om hier als school, stappen in te nemen:

  • Leg een moestuin aan. Een moestuin draagt bij aan de positieve houding van kinderen tegenover gezond en duurzaam voedsel.
  • Plaats watertappunten. Deze watertappunten bevorderen de consumptie van drinkwater. Dit is gezond en zorgt er vaak voor dat kinderen minder ongezonde dranken consumeren. Wanneer je deze tappunten combineert met herbruikbare flessen, pak je meteen de hoeveelheid wegwerpplastic aan.

Tip 6: Duurzaamheid in het verkeer

Duurzaamheid in het verkeer houdt in dat er zo weinig mogelijk broeikasgassen worden uitgestoten. Om duurzaam vervoer te stimuleren is het belangrijk dat er voldoende en aantrekkelijke voorzieningen zijn. Een aantal tips om duurzaamheid in het verkeer te stimuleren:

  • Zorg voor een veilige verkeerssituatie rondom de school. Dit zorgt ervoor dat ouders hun kinderen minder snel wegbrengen met de auto, maar ervoor kiezen om lopend of op de fiets te gaan.
  • Zorg ervoor dat er voldoende fietsenstallingen zijn zodat iedereen zijn/haar fiets veilig en droog kan wegzetten. Dit stimuleert het fietsgebruik.
  • Plaats elektrische oplaadpunten in de fietsenstallingen zodat leerlingen en docenten die verder weg van school wonen, hun elektrische fiets kunnen opladen.

Download de handreiking! 

Ook scholen in jouw gemeente stimuleren? Lees de overige tips en download de handreiking ‘De duurzame school’. Neem contact met ons op voor meer informatie over duurzame investeringen voor scholen. 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

RuthRuth Pasternak

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.