header projecten

Jongerenparticipatie is een thema dat hoog op de agenda staat bij gemeenten en provincies. Kinderen en jongeren zijn tegenwoordig erg betrokken bij het klimaat en ondernemen zelf ook actie. Kinderen en jongeren laten meedenken en beslissen is niet alleen een recht dat zij hebben, maar biedt onder andere ook de mogelijkheid om beleidsdoelen te behalen. Echter blijkt dat het organiseren van jongerenparticipatie nog niet heel eenvoudig is. Hoe betrek je kinderen en jongeren bij jouw duurzaamheidsvraagstukken? Hoe en waar bereik je ze het beste?

SME zet zich al vele jaren met verschillende initiatieven in om duurzaamheid te laten leven onder kinderen en jongeren. Als één van de organisatoren van de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs bieden wij gemeenten en provincies een inhaakmoment voor duurzame jongerenparticipatie. De Dag van de Duurzaamheid is jaarlijks op 10 oktober, voor het onderwijs houden we deze dit jaar op vrijdag 8 oktober.

Download de brochure

Duurzame jongerenparticipatie samen met het onderwijs

Het onderwijs is dé plek voor het bereiken van kinderen en jongeren. Wij geloven dat duurzaam gedrag begint bij educatie. Door hen van jongs af aan kennis en vaardigheden bij te brengen, kunnen zij leren hoe zij in de samenleving het verschil kunnen maken. Door te doen, ervaren leerlingen het verschil dat zij maken met hun inzet.

De Dag van de Duurzaamheid is sinds 2008 een begrip bij scholen van verschillende onderwijslagen. Deze dag biedt een concreet moment voor het stimuleren en bereiken van kinderen en jongeren met de leeftijd tussen de 4 en 20 jaar. Op de dag zelf nemen onder andere leerkrachten, leerlingen, studenten en bestuurders het initiatief om een duurzame activiteit op hun school te organiseren. Denk aan activiteiten geschikt voor basisscholen, middelbare scholen en MBO-scholen, zoals het volgen van lessen over klimaatverandering, het houden van een debat over veganistisch eten of een hackathon over energiesystemen van de toekomst. Kijk hier voor alle inspirerende activiteiten.

Grote vraagstukken van dit moment zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, circulaire economie of de energietransitie kunnen niet succesvol aangepakt worden zonder dat veel mensen meedoen. Ook jongeren zijn daarbij hard nodig. Zij kunnen het verschil maken in de toekomst door nu al het wenselijke gedrag aan te nemen.

Voor en door de jeugd zelf

“Deze generatie is heel betrokken, zit vol ideeën en accepteert volledig dat daar ook veranderingen voor nodig zijn” vertelt Aart Kees Evers, Opgavemanager Klimaat & Circulaire samenleving bij de Provincie Utrecht.Een middel dat bijdraagt aan maatschappelijke participatie is de betrokkenheid van de directe omgeving van kinderen en jongeren. Op de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs worden in het onderwijs naast de leerlingen en studenten ook de leerkrachten, ouders en bestuurders betrokken bij de duurzame activiteiten op school. Iedereen kan meedoen en wordt aangemoedigd om een duurzame activiteit te organiseren.

dag van de duurzaamheid onderwijs

Concreet, tastbaar en laagdrempelig

Jongerenparticipatie slaagt wanneer het voor hen concreet, tastbaar en laagdrempelig is. De activiteiten waar scholen met leerlingen en studenten aan mee kunnen doen zijn (meestal) kosteloos, kant-en-klaar en laagdrempelig. Leerlingen en studenten doen direct 21e-eeuwse vaardigheden op die ze direct kunnen toepassen in de praktijk. Zij leren in de praktijk wat er mogelijk is en dat het werkt! Daarnaast doen ze dat op een plek op of rond de school waar zij dagelijks terugkomen, op die manier blijft het ze eraan herinneren. 

Draag ook bij aan duurzaam onderwijs

Om deze dag te organiseren en alle scholen en leerlingen in Nederland te kunnen bereiken hebben wij jullie steun nodig. Verschillende gemeenten en provincies hebben zich al aangemeld als partner voor deze dag. Doet jouw gemeente, provincie of waterschap ook mee? 

Word partner

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

SMESME

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.