Onze educatie adviseurs maken zich hard voor goed lesaanbod binnen duurzaamheidsthema’s voor scholen. Voor het RIVM stelde onze collega Anne Remmerswaal samen met andere onderzoekers en deskundigen uit de onderwijspraktijk vast welke interventies erkenning krijgen. Lees snel verder wat Anne onderzocht!

Erkende interventies

Een erkende interventie is een planmatige en doelgerichte aanpak, activiteit of programma, gericht op gedragsverandering bij mensen en beïnvloeding van hun omstandigheden. Het doel is gezondheid bevorderen en/of ziekte voorkomen. De interventies zijn van goede kwaliteit, gestoeld op bewezen principes van gezondheidsbevordering en geven aanwijzingen voor de uitvoerbaarheid. Er is een heldere beschrijving en een handleiding beschikbaar.

Kwaliteit van duurzaam lesmateriaal

Van steeds meer leefstijlinterventies weten we dat ze voldoen aan de criteria voor succesvol werken aan een gezonde leefstijl. Op het gebied van lesaanbod rondom duurzaamheid, weten we van veel lesmateriaal niet wat de kwaliteit en effecten zijn. Wat we echter wel zien is dat docenten in het lesaanbod door de bomen het bos niet meer zien. Zo werken we samen met docent Ivette Halkes van het mbo Landstede te Zwolle. Ivette: “als je googelt naar duurzaam onderwijs, kreeg ik oneindig veel pagina’s met doorverwijslinkjes.” 

Met dit probleem is Anne Remmerswaal goed bekend. "De centrale vraag hierbij is voor mij: hoe kunnen we mensen op een positieve en persoonlijk manier betrekken bij duurzaamheidsvraagstukken? Ik richt mij op de vraag of docenten én leerlingen geholpen zijn bij (les)programma’s. "Als onderzoeker werk ik het liefst aan praktijkgericht onderzoek. Hier heeft het onderwijs het meeste aan.”

Eco-Schools als erkende interventie

Wij voeren sinds 2003 het Eco-Schoolsprogramma uit waarbij we leerlingen en studenten stimuleren om met duurzaamheid aan de slag te gaan binnen hun eigen schoolomgeving. In het onafhankelijke erkenningstraject van RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en partners is Eco-Schools officieel erkend als één van de interventies voor duurzaamheidsonderwijs. Het Eco-Schoolsprogramma kun je dus uitvoeren als school.

Volgens Loketgezondleven.nl van het RIVM is het Eco-Schoolsprogramma ‘Goed Beschreven’. Dat houdt in dat de interventie voldoet aan de criteria voor een goede beschrijving, handleiding en procesevaluatie. Onafhankelijke praktijkbeoordelaars die werkzaam zijn bij een themainstituut, GGD, GGZ of thuiszorg geven deze interventie het oordeel Goed beschreven.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Onderzoek doen naar de kwaliteit van (duurzame) lesprogramma’s is een expertise van ons. Onze deskundige blik helpt je om scherp te maken welke programma’s of initiatieven écht bijdragen aan goed onderwijs. Wij dragen met onderzoek bij aan het Duurzame Werelddoel 4 (SDG 4): kwaliteitsonderwijs voor iedereen. Wat is jouw volgende stap voor een duurzamere school?

Bekijk de overzichtspagina van Gezonde School voor recent erkende interventies en neem contact met ons op bij vragen!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

RuthRuth Pasternak

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.