header projecten

Steeds meer gemeenten en woningcorporaties zetten energiecoaches in. Maar wat zijn energiecoaches eigenlijk? En wat zijn de voordelen van het inzetten van energiecoaches in jouw gemeenten of voor jouw corporatie? 

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn vrijwilligers die opgeleid worden tot energiecoach. Na het volgen van een training kunnen zij bewoners in hun omgeving gaan voorzien van energieadvies. Zo leren bewoners hoe ze energie kunnen besparen aan de hand van allerlei praktische tips. Meestal komen energiecoaches in actie na een aanvraag van een bewoner, die gratis een gesprek kan boeken met een coach. De coach gaat langs bij de bewoner (of in coronatijd: voert een digitaal gesprek met de bewoner). Tijdens een gesprek van ongeveer een uur loopt de coach de woning door met de bewoner en geeft allerlei praktische tips die direct na het gesprek in de praktijk kunnen worden gebracht.

De voordelen van energiecoaches

Energiecoaches zijn een belangrijke schakel voor gemeenten en corporaties om bewoners te bereiken als het gaat om energieverbruik. Coaches bereiken bewoners als gelijke, want ze zijn tenslotte zelf inwoner van de gemeente of huurder van de corporatie. Daardoor hebben ze een heel ander gesprek met de bewoner dan een medewerker van de gemeente of corporatie met de bewoner zou kunnen hebben. Zo opent de coach deuren die de gemeente of corporatie anders niet zou kunnen openen.

Voor gemeenten

Gemeenten zijn druk bezig met beleidsplannen voor de energietransitie via de transitievisie warmte en de wijkuitvoeringsplannen. Om de energietransitie te kunnen laten slagen moeten we echter allemaal energie besparen, anders zijn veel alternatieven voor warmte die nu bedacht worden niet uitvoerbaar. Coaches maken het makkelijk en leuk voor bewoners om energie te besparen. In veel gemeenten zijn er een aantal bewoners die op kop lopen, maar het is van belang om alle bewoners mee te nemen in de energietransitie. Energiecoaches kunnen daarbij helpen. Veel bewoners hebben vragen en zorgen over de energietransitie. De coach kan een deel van de vragen en zorgen weg nemen. Ook zijn er bewoners die nog helemaal niet met de transitie bezig zijn. Coaches kunnen deze bewoners enthousiast maken om energie (en daarmee geld) te besparen. Bovendien kunnen coaches de bewoners wijzen op initiatieven binnen de gemeente, zoals het energieloket of een bewonersavond over de transitie.

Voor woningcorporaties

Veel woningcorporaties zijn bezig met het verduurzamen van hun bezit. Daarbij is energie een belangrijke pijler. De bewoners van de corporaties zitten lang niet altijd te wachten op een renovatie of de mooie nul-op-de-meter woning die ze aangeboden krijgen. De bewoner wil vooral een woning hebben en heeft vaak niet de mentale ruimte om mee te denken over wat de corporatie belangrijk vindt: zuinig omgaan met de woning en correct gebruik van alle nieuw-geïnstalleerde technieken om energie te besparen en op te wekken. Dan staat er binnen no-time schimmel in de pas-gerenoveerde woning, of gaat de bewoner telkens over de energiebundel van de nul-op-de-meter woning, omdat het niet duidelijk is dat de vloerverwarming heel anders werkt dan de oude CV. In dit soort situaties bieden energiecoaches een uitkomst. Ze gaan het gesprek aan en laten zien hoe de bewoner gebaat is bij het juiste gebruik van de woning.

Kortom, de voordelen van het inzetten van energiecoaches zijn:

  • het vertalen van het energiebeleid van gemeenten en corporaties voor bewoners;
  • het enthousiasmeren over het thema energiebesparing;
  • het creëren van bewustwording bij bewoners;

Opleiding tot energiecoach

Wij leiden energiecoaches op die bewustwording creëren bij bewoners en aanzetten tot gedragsverandering. De meeste mensen kunnen al veel energie besparen door kleine gedragsaanpassingen te maken en bewuster met energie om te gaan. Daarnaast leren de coaches ook om de bewoners wegwijs te maken als het gaat om technische maatregelen aan de woning. Zo kan een energiecoach die werkzaam is voor een gemeente samen met de bewoner kijken naar subsidies voor zonnepanelen. Of als de bewoner geïnteresseerd is in een warmtepomp, kan de coach adviseren om eerst te controleren of de isolatie van de woning op orde is. De coaches zijn geen technische installateurs, maar ze kunnen bewoners wel op weg helpen bij het nemen van technische maatregelen, door de basis uit te leggen en te verwijzen naar goede informatie, het energieloket van de gemeente en subsidiemogelijkheden. 

Lees meer over de opleiding tot energiecoach

Ook energiecoaches inschakelen?

Meer weten over energiecoaches? Of ben je benieuwd naar de opleiding voor energiecoaches die wij verzorgen voor gemeenten en woningcorporaties?

Neem contact op!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.