SME organiseert veel bijeenkomsten. Tot voor kort waren deze altijd live: een bewonersavond om te praten over het duurzaamheidsbeleid van een gemeente, een cursus energiebesparing of het Eco-Schools congres. Maar sinds de corona pandemie staan dit soort bijeenkomsten op pauze. Dat gaf ons wel even te denken. Mensen bij elkaar brengen, in gesprek laten komen met elkaar: daar ligt onze kracht. Hoe kunnen we ons werk doen in een samenleving waarbij we niet samen mogen komen? Het was tijd om creatieve oplossingen te zoeken!

Een bakker organiseert een drive-in om tompoucen te verkopen op Koningsdag. Een sjiek restaurant verkoopt friet en bitterballen tijdens lunchtijd achter een simpele tafel op de stoep. Ook SME biedt andere diensten aan om onze verschillende doelgroepen in deze coronatijd toch zoveel mogelijk te kunnen bedienen, door het organiseren van digitale bijeenkomsten.

Marktconsultaties via video bijeenkomsten

Zo heeft de onderwijstak van SME een reeks geplande marktconsultaties omgezet in video bijeenkomsten. Onze partner Coöperatie Leren voor Morgen had SME voor de corona uitbraak gevraagd om te helpen bij een mooi onderzoek: welke vaardigheden moeten onderwezen worden in het beroepsonderwijs om de groei van de circulaire bouw te versterken? SME zou een aantal marktconsultaties organiseren, waarbij bedrijven die zich reeds richten op circulair bouwen inbreng zouden geven op benodigde vaardigheden van startende vakmensen. Toen de corona uitbraak zich aandiende, leek een digitale vorm wel een uitkomst om deze consultaties toch door te laten gaan. Dit vraagt echter om een andere opzet en gespreksstructuur. Na het volgen van een aantal webinars, veel lezen en enkele testgesprekken, voelen we ons klaar om volgende week in gesprek te gaan met de koplopers van de circulaire bouwindustrie.

Digitale stakeholderbijeenkomsten

De beleidstak van SME heeft ook de tips & tricks in huis voor digitale bijeenkomsten. Dankzij de spoedwet van minister Knops kunnen gemeenteraden voorlopig digitaal beraadslagen en besluiten nemen. Onlangs stemde de Eerste Kamer daar bijna unaniem mee in. In aangepaste vorm kan de politieke besluitvorming dus door. Hetzelfde geldt voor de participatieve beleidsvorming en de uitvoering van duurzaamheidsbeleid. En dat is maar goed ook. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vinden dat het uitvoeren van de klimaatplannen gewoon moet doorgaan. Ondanks het coronavirus maken Nederlanders zich zelfs meer zorgen over de klimaatverandering dan voor de corona uitbraak, volgens de onderzoekers. Gelukkig zijn er nog steeds mogelijkheden om met belanghebbenden en inwoners samen te werken aan verduurzaming binnen de gemeente. Zo is SME bezig om een digitale stakeholdersbijeenkomst te organiseren voor een gemeente. Het opstellen van duurzaamheidsbeleid hoeft dus niet stil te staan!

Digitale inspiratiesessie

De bewonerstak van SME ontwikkelt momenteel een digitale inspiratiesessie voor corporaties om te helpen nadenken welke stappen corporaties kunnen nemen om hun bewoners mee te krijgen in hun duurzaamheidsbeleid. Deze bijeenkomsten hebben we meermaals live gedaan, maar we zien voordelen in de digitale versie die ook na de corona crisis aantrekkelijk blijven. Een belangrijke is dat deelnemers geen reistijd hebben, waardoor zo’n sessie veel laagdrempeliger wordt. Zo zal ons werk ook na de coronatijd versterkt worden door de digitale producten die we nu ontwikkelen. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor een uitnodiging voor deze digitale inspiratiesessie voor corporaties.

Ook digitale bijeenkomst organiseren?

Wil je een bijeenkomst organiseren voor jouw doelgroep en wil je eens praten over wat SME daarin zou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.