Alle Nederlandse gemeenten staan de komende jaren voor een grote uitdaging: de warmtetransitie. Alle wijken en woningen moeten in 2050 van het aardgas af. Op dit moment weet het merendeel van de bewoners nog niet wat aardgasvrij voor hen betekent en wat hen te wachten staat. Als mensen het erover hebben, gaat het met name over koken op inductie en de kosten die ze niet kunnen overzien. En dat is logisch, want het is ook een grote opgave.

Wij zijn ervan overtuigd dat de kans op weerstand groter is, als je als gemeente pas start met communiceren als de plannen helemaal af zijn (zie ook ons andere artikel). Enerzijds omdat bewoners dan het gevoel hebben dat ze snel in actie moeten komen voor iets waar ze niet zelf voor kiezen. Maar ook omdat ze misschien net een nieuwe CV-ketel hebben gekocht of een nieuw gasfornuis voor de nieuwe keuken, terwijl ze dit misschien anders hadden gedaan als ze meer en eerder geïnformeerd waren.  

Bewoners voorbereiden op aardgasvrij wonen

Om bewoners optimaal voor te bereiden op de warmtetransitie is het nodig om nu te beginnen met actieve communicatie, ook al is misschien nog niet alles duidelijk. Wij bieden gemeenten een traject aan waarin we aardgasvrij begrijpelijk maken voor bewoners, hen voorbereiden op de dingen die komen gaan en ze stimuleren om nu al stappen te zetten. We verbinden lokale initiatieven en partners en zorgen voor een maatwerkaanpak per wijk, waarbij we op een praktische en creatieve wijze alle type bewoners bereiken.

Na afloop van ons traject:

  • Weten bewoners wat aardgasvrij inhoudt en begrijpen ze waarom het nodig is.
  • Begrijpen bewoners wat dit voor hen (in grote lijnen) gaat betekenen en wat belangrijke mijlpalen zijn.
  • Zijn bewoners bereid om hier een bijdrage aan te leveren, bijvoorbeeld door energie te besparen of door bij een verbouwing slimme keuzes te maken.

Het traject is opgebouwd uit drie fasen:

Werkveld bewoners aardgasvrijwonen schema

Fase 1: in kaart brengen wijken & bewoners

Samen met de betrokken ambtenaar/ambtenaren brengen we in beeld wat de gemeente verwacht van haar bewoners en wat er bekend is over de bewoners. Om wat voor type huizen gaat het? Hoe maatschappelijk betrokken zijn de bewoners? En welke bewonersinitiatieven of bewonersgroepen zijn al actief op dit onderwerp? Deze informatie schetst een beeld van de huidige situatie en helpt bij het ontwikkelen van de strategie en maatwerkaanpak per wijk.  

Fase 2: Strategie & lokale partners

In veel gemeenten zijn er al lokale partijen actief rondom de warmtetransitie en het voorbereiden van de inwoners hierop. Wij brengen deze lokale partners samen en kijken waar er nog kansen liggen. Op basis van wat er al gebeurt en wat er nodig is maken wij een maatwerkstrategie en aanpak per wijk om bewoners voor te bereiden op de transitie. In overleg met de gemeente bepalen we bij welke wijk we beginnen en op welk moment we de aanpak uitbreiden naar andere wijken.  

Communicatiestrategie

Naast de wijkgerichte aanpak (waarbij we naar de mensen toe gaan) is er ook gemeente brede informatie en communicatie nodig. Om gemeenten hierbij te helpen zorgen wij voor een algemeen communicatieplan. Hierin staat beschreven wat, hoe en op welke momenten de gemeente het best kan communiceren met haar bewoners over aardgasvrij. Ook wordt er een template aangeleverd voor de inhoud van een websitepagina, de inhoud van een nieuwsbrief en het effectief gebruik van social media.

Fase 3: Wijkgerichte aanpak

We gaan samen met lokale partners bewoners wijk voor wijk voorbereiden op aardgasvrij. Hierbij werken we volgens onze Triple A-methode:

  • Aansluiten bij de verschillende bewoners
  • Aanmoedigen om energie te besparen
  • Aanhaken bij natuurlijke verandermomenten

Aansluiten

In onze aanpak sluiten we aan op de verschillende type bewoners en hun situatie. We bereiken alle type bewoners (niet alleen de usual suspects) op hun eigen niveau. Van de koplopers die willen weten welke stappen ze al kunnen zetten, tot de achterblijvers die ‘het eerst moeten zien voordat ze het geloven’. Dit doen we door naar de mensen toe te gaan en kleinschalige, laagdrempelige en persoonlijke werkvormen te gebruiken.

Aanmoedigen

We delen het gewenste gedrag op in kleine stappen en leggen daarbij de focus op het besparen van energie. Want energie die we niet gebruiken hoeven we ook niet te verduurzamen. We stimuleren mensen om te besparen in huis en kijken welke stappen ze willen en kunnen zetten. Bijvoorbeeld met een energiebespaarworkshop, energyparty of energiecoaches. Maar ook met workshops koken op inductie, samenwerkingen met lokale (aankoop)makelaars en hypotheekverstrekkers of een aardgasvrij schoolontbijt voor ouders.

Aanhaken

We haken aan op natuurlijke verandermomenten zoals verhuizingen en verbouwingen. Dit soort momenten, waarbij bewoners ingrijpende keuzes moeten maken, zijn heel geschikt om ze te wijzen op aardgasvrije opties. Het gewenste gedrag kost in dat geval weinig extra moeite.

Welke bijeenkomsten en werkvormen we inzetten is per wijk verschillend, maar ze zijn altijd praktisch, creatief en effectief.

SME en aardgasvrij

Als SME hebben we ruim 40 jaar ervaring met het stimuleren van duurzaam gedrag. Met onze werkwijze leveren wij maatwerk voor de massa. Wil jij jouw bewoners optimaal voorbereiden op de komende transitie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wil je meer weten over aardgasvrij en hoe we je daarbij kunnen helpen? Neem contact met ons op.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

CarolienCarolien Hoogland

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.