De transitieagenda circulaire bouweconomie is opgesteld in 2018 als vervolg op het Grondstoffenakkoord uit 2017 en het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’. Deze transitieagenda beschrijft de strategie om tot een circulaire bouweconomie te komen in 2050. Hierbij is kennis en bewustwording één van de speerpunten. Hoe zorgen we dat mensen in de totale bouwketen beschikken over de juiste kennis en ervaring? Dit geldt voor alle werkenden, zowel nu als in de toekomst.
Hoe brengen we de nieuwe generatie circulaire vaardigheden bij die nodig zijn om de transitie naar de circulaire economie te realiseren? Hoe kan dit structureel verankert worden in het beroepsonderwijs? In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en met steun van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie heeft SME samen met IKcircuLEER en Circulair Friesland namens de coöperatie Leren voor Morgen een onderwijshandleiding ontwikkeld over 'circular skills' in de bouw.
Bekijk de onderwijshandleiding
Het onderwijs en de circulaire transitie
Voor een circulaire bouweconomie is er een goede samenwerking tussen overheid, markt en wetenschap nodig. Om de circulaire transitie te versnellen zijn vaardigheden nodig die mensen in staat stellen om innovaties te benutten, nieuwe bedrijfsprocessen in te richten, te denken vanuit het belang van een ander of verder te kijken dan wat hier en nu zichtbaar is. Het ontwikkelen van zulke vaardigheden vraagt om nieuwe vormen van opleiden. Wij zien daarom steeds vaker nieuwe onderwijsvormen in de praktijk ontstaan om jongeren te kunnen verbinden met het bedrijfsleven. Zij zijn de innovatiekracht die wij nu én in de toekomst hard nodig hebben in de samenleving.
De onderwijshandleiding
De onderwijshandleiding is tijdens vier ontwerpsessies samen met docenten, studenten en tal van andere experts op het gebied van de circulaire transitie, circulair onderwijs en circulaire bouw tot stand gekomen. De handleiding bestaat uit inspirerende portretten en praktijkverhalen, een stappenplan voor het onderwijs, verschillende werkvormen en talloze bronnen om verdere praktische stappen mee te zetten.
Meer informatie?
Wil je meer weten over het thema circulariteit? Bekijk hier onze artikelen over dit thema of meld je aan voor onze nieuwsbrief!