Gemeenten en scholen staan voor de uitdaging om hun schoolgebouwen te verduurzamen. Het zorgen dat duurzaamheid een samenhangend en structureel onderdeel wordt van scholen en het onderwijs vraagt om een integrale aanpak: de Whole School Approach voor duurzame ontwikkeling. 

Het vraagstuk

Hoe zorgen we ervoor dat duurzaamheid verankerd wordt in alle domeinen op school die van invloed zijn op het leren? 

Onze aanpak

Wij werken aan het verduurzamen van scholen in Nederland. Dit doen wij samen met verschillende partijen. Het basisdocument van de Whole School Approach helpt scholen bij een integrale aanpak om duurzaamheid planmatig uit te voeren. Het gebruikte model van planmatige implementatie is gebaseerd op literatuur- en praktijkonderzoek en op ervaringen van Nederlandse scholen. 

Het resultaat

De Whole School Approach voor duurzame ontwikkeling is een raamwerk dat scholen ondersteunt om onderwijs voor een duurzame toekomst vorm te geven, in samenspraak met alle belanghebbenden en geïnteresseerden in en rond de school. De WSA helpt om duurzaamheidsvraagstukken structureel en in samenhang in de schoolorganisatie te integreren. Deze samenhang is belangrijk, omdat de samenhang voor versterking zorgt. Wanneer leerlingen een les over afvalscheiding krijgen, maar vervolgens na de les geen afvalbakken voor plastic, papier, glas en restafval kunnen vinden in school, heeft het niet het gewenste effect.

Sinds de lancering van het Global Action Plan for ESD (Education for Sustainable Development) door UNESCO en in het nieuwe ‘ESD for 2030’ wordt internationaal een schoolbrede, integrale aanpak aanbevolen: een whole school approach (WSA) voor duurzame ontwikkeling. Deze benadering wordt inmiddels door meerdere organisaties en initiatieven in Nederland gebruikt.

Lees meer over de Whole School Approach

whole school approach

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

HakHak van Nispen tot Pannerden

 (030) 635 89 11
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Onderzoek en ontwikkeling
01 feb 2023 door Tanne

Zijn algen dé oplossing voor een duurzame…

Onderzoek en ontwikkeling
31 mei 2022 door Hak

Onderzoek Tweede Kamer naar…

Onderzoek en ontwikkeling
21 feb 2022 door Ruth

Erkende interventie van het Eco-Schools…