In september 2021 lanceerden we het label WijkvanNu samen met ingenieursbureau DWA en consultancy bureau Buro Loo. Samen helpen we gemeenten bij de volgende stap in de energietransitie: het ontwikkelen van wijkuitvoeringsplannen. In deze blogpost blikken we terug op het eerste jaar.
Wijkuitvoeringsplannen opstellen
Eind 2021 moesten alle gemeenten een transitievisie warmte opleveren, waarin ze omschrijven hoe de gemeente in 2050 aardgasvrij zal zijn en welke tussenstappen daarvoor gezet moeten worden. De volgende stap is een vertaling van de transitievisie warmte naar wijkniveau: de wijkuitvoeringsplannen. Voor elke wijk moet zo’n plan opgesteld worden. Dat is geen eenvoudige opgave omdat in dit plan een hoop zaken samen moeten komen. Zo is het van belang dat het plan gedragen wordt door de inwoners. Zij moeten tenslotte ook aan de slag om minder energie te verbruiken en hun woning te verduurzamen. Het is daarom wenselijk dat het wijkuitvoeringsplan participatief tot stand komt.
Uiteraard moeten verschillende alternatieve technieken voor aardgas tegen elkaar afgewogen worden. Welke voor- en nadelen hebben die technieken? Welk kostenplaatje hoort daar bij? Wie betaalt wat? Is het elektriciteitsnetwerk sterk genoeg om de nieuwe techniek(en) te faciliteren? Hoe moet het gebied voor een wijkuitvoeringsplan afgebakend worden? Ook procesmatig is het opstellen van een wijkuitvoeringsplan een puzzel. Welke stakeholders moeten wanneer betrokken worden bij het opstellen van het plan? Welke stappen moeten in welke volgorde doorlopen worden? Wanneer wordt de gemeenteraad erbij betrokken? Kortom, de gemeente heeft hier een flinke kluif aan.
Wat doet WijkvanNu
WijkvanNu ondersteunt gemeenten bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen. Binnen de samenwerking brengt elk bureau haar eigen expertise in. DWA weet alles van de techniek en financiën, Buro Loo doet de procesbegeleiding en SME neemt de participatie voor haar rekening. Door deze expertises samen onder te brengen in WijkvanNu, kunnen we gemeenten ontzorgen voor het gehele traject. Afhankelijk van de wensen van een gemeente kunnen we een grotere of kleinere rol spelen bij het opstellen van het wijkuitvoeringsplan. Sommige gemeenten hebben bepaalde expertises zelf in huis en hebben niet alle bouwstenen nodig die WijkvanNu biedt. Daarom werkt WijkvanNu met een aanpak op maat, afhankelijk van de behoefte van de gemeenten die we ondersteunen.
Het eerste jaar
Inmiddels timmeren we bijna een jaar aan de weg en zijn we van start gegaan in een aantal gemeenten. Zo is een WijkvanNu-team actief in Heidemeer Waterfase (gemeente Heerenveen). SME heeft een participatietraject ontwikkeld waarbij inwoners op verschillende manieren kunnen meedenken over hoe hun wijk aardgasvrij moet worden. Enkele actieve buurtbewoners en het bestuur van de wijkbrede VVE zijn vertegenwoordigd in de kerngroep.
Daarnaast heeft een meedenkgroep van 25 inwoners meegedacht over welke technieken voorgelegd moesten worden aan de wijk. En na afloop van de bewonersbijeenkomst vorige maand heeft bijna de helft van de huishoudens gestemd op hun voorkeurstechniek. Na de zomer worden de plannen verfijnd en aan het eind van het jaar leveren we het Wijkuitvoeringsplan voor Heidemeer Waterfase op. Het is fantastisch om samen te werken met de gemeente Heerenveen, te horen welke reacties er uit de wijk komen en samen toe te werken naar een duurzame energievoorziening voor de wijk.
Meer weten?
We merken dat veel gemeenten aarzelen hoe ze moeten beginnen aan het eerste wijkuitvoeringsplan. Na de zomer start WijkvanNu met een nieuwe campagne om meer gemeenten op weg te helpen om van het aardgas af te gaan. Hou onze LinkedIn-pagina in de gaten of kijk eens op onze website.