Het vraagstuk

De gemeente Vijfheerenlanden heeft veel ambitie op het gebied van circulaire economie en er zijn al veel ideeën en plannen om daar invulling aan te geven. Om echt stappen te maken is het belangrijk de plannen concreet te maken en prioriteiten te stellen, zeker gezien het beperkte budget. Wij hielpen om de stand van zaken én concrete circulaire kansen in beeld te brengen. 

Onze aanpak

Wij voerden een quickscan circulaire economie uit voor de gemeente Vijfheerenlanden. Met een quickscan circulaire economie onderzoeken we op een systematische manier verschillende deelonderwerpen van de circulaire economie die voor de gemeente van belang zijn. Denk aan de eigen gemeentelijke organisatie, het inkoopbeleid, afvalbeleid, circulaire gebouwen, communicatie en educatie. Binnen die deelonderwerpen kijken we naar de verschillende rollen die je de gemeente kan spelen, zoals afnemer van circulaire producten, aanjager, inzamelaar en aanbieder van afval, en afstemmer. 

Het resultaat

Uit de quickscan circulaire economie blijkt dat Vijfheerenlanden voor loopt op veel andere gemeenten: zo is er binnen de ambtelijke organisatie al menskracht beschikbaar om de circulaire economie van de grond te krijgen.  Een belangrijke uitdaging ligt nog in het breed borgen van circulariteit binnen de gemeentelijke organisatie van Vijheerenlanden, zodat het integraal onderdeel wordt van de planvorming en uitvoering van verschillende teams en afdelingen van de gemeente. Op die manier kan de gemeente zelf het goede voorbeeld geven.

Een andere kans die naar voren komt, is het omvormen van de huidige afvalbrengstations in Vianen en Leerdam tot circulaire broedplaatsen, waarin circulaire initiatieven ook zichtbaar worden gemaakt. In zo’n circulaire broedplaats kan tevens de link worden gelegd met sociaal beleid en met educatie. 

"Met de Quickscan Circulaire Economie heeft SMEQuickscan circulaire economie snel in beeld gebracht wat de stand van zaken van de circulaire economie in Vijfheerenlanden is. Het is een mooi resultaat met een helder overzicht van circulaire kansen voor de gemeente Vijfheerenlanden." 

Marijn Bruurs -Beleidsadviseur Circulaire Economie Vijfheerenlanden

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

JurgenJurgen Broeders

 (030) 635 89 14
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.