banner educatie

Eco-Schools

Eco-Schools is dé wereldwijde beweging van scholen die met leerlingen werk maken van duurzaam denken en doen. Met hoofd, hart en handen zetten zij stappen om duurzaamheid een vaste plek in de school te geven. Als kers op de taart kan de school het internationale keurmerk voor duurzame scholen behalen: de Groene Vlag. Eco-Schools is het grootste wereldwijde verduurzamingsprogramma voor scholen, van de Foundation for Environmental Education (FEE). Verspreid over 100 landen doen zo’n 50.000 scholen mee. SME coördineert en beheert sinds 2003 het Eco-Schoolsprogramma in Nederland.

www.eco-schools.nl 

Natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) via Vereniging GDO

Sinds 2023 bundelen we onze krachten met Vereniging GDO. Samen werken we aan een groener, menselijker en toekomstbestendig Nederland. We bouwen aan een landelijke infrastructuur van lokale organisaties voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE-centra) en verbinden zo landelijk en lokaal aan elkaar. Als partners ondersteunen SME en Vereniging GDO de NDE-centra in Nederland in hun opdracht: de jongere generatie een duurzame basishouding aanleren en volwassenen helpen bij duurzame stappen. SME en GDO faciliteren het netwerk met kennis- en samenwerkingspartners en helpen centra en gemeenten om duurzaamheid integraal aan te pakken.

Een duurzame samenleving vraagt namelijk om inwoners die weten hoe zij zelf in hun dagelijks leven duurzaamheid vormgeven. Lokale organisaties voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) werken hierbij samen met onderwijs, bewoners en ondernemers. Zij hebben alle expertise in huis om inwoners te betrekken bij zaken die lokaal en regionaal spelen op gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit, grondstoffen, voedsel en energie en kunnen hen handelingsperspectief bieden. Op deze manier wordt duurzaamheid voor alle inwoners, jong en oud, toegankelijk en toepasbaar!

www.vereniginggdo.nl 

Collectief Natuurinclusief, domein Onderwijs

De natuur is de basis van ons bestaan: de mens is natuur. Wij zijn verbonden met - en afhankelijk van - al het andere leven op aarde. Het Collectief Natuurinclusief is een publiek-privaat samenwerkingsverband van mensen en organisaties die zich inzetten voor het versterken van de beweging naar een natuurinclusieve samenleving. Wij vervullen vanuit onze partner Vereniging GDO een coördinerende rol in de natuurinclusieve onderwijscommunity.

www.collectiefnatuurinclusief.nl/onderwijs 

Duurzame PABO

Stichting Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van deze onderwijsinstellingen, met als uitgangspunt de vraag van scholen. Wij werken samen met Stichting Duurzame PABO aan netwerkversterking van de pabo’s op het gebied van duurzaamheid.

www.duurzamepabo.nl 

Stads- en kinderboerderijen via vSKBN (Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland)

Sinds 2024 bundelen we onze krachten met Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN), de overkoepelende organisatie van en voor stads- en kinderboerderijen. De vSKBN gelooft dat mensen en dieren als onderdeel van de natuur met elkaar in balans kunnen zijn en dat stads- en kinderboerderijen de ideale plek zijn om dit te ontdekken. Samen zorgen we ervoor dat bezoekers kunnen rekenen op een gastvrije en veilige omgeving, genieten van de dieren, de natuur en daar meer over te weten komen.

www.vskbn.nl

Milieu en natuur in Gezonde School

Groen is gezond! Een groen schoolplein, natuureducatie, goede luchtkwaliteit en akoestiek in de klas: het vermindert stress en heeft een positieve invloed op het welbevinden en de concentratie. Binnen Gezonde School coördineren wij het thema Milieu en natuur.

Lees meer

Meer lezen over netwerken waarin we een coördinerende rol vervullen? Neem ook een kijkje bij Platform Watereducatie, Alliantie Schooltuinen, Duurzame Docent, SustainaBul MBO en Sustainability Skills!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

EvaEva Mientjes

 (030) 635 89 03
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.