Iedere gemeente wil betrokken en actieve inwoners. Wanneer je als gemeente met de samenleving, en andere partijen, samenwerkt dan bereik je meer. Wij noemen dat een participatiecultuur. 

Wat wij doen

Het maakt niet uit hoe inwoners, bedrijven en organisaties participeren in een gemeente. Dit kan door eigen initiatieven (een buurttuin), door mee te doen aan initiatieven van anderen (energie van een lokale energiecoöperatie afnemen), door te reageren op vragen (meedoen aan bewonerspanel) of in de privésituatie (mantelzorg). De kern van een participatiecultuur is dat de gemeente niet voor ieder onderwerp een nieuw participatietraject hoeft te starten, maar al weet welke initiatieven en belangen er bestaan door samenwerking met verschillende partijen. Wij ondersteunen gemeenten, waterschappen, woningcorporaties of bedrijven in het proces om de participatiecultuur tot ontwikkeling te brengen. Zo zorgen we uiteindelijk voor een samenwerkende en responsieve overheid. 

Onze aanpak

Een participatiecultuur ontwikkel je stap voor stap. Onze aanpak bestaat uit de volgende elementen:

  • Verkenning: hoe zijn afgelopen participatietrajecten verlopen en wat is er al. Denk aan de RES, Omgevingsvisie, Klimaatdialogen, beleidsparticipatie, digitaal bewonerspanel, ondersteuning bewonersinitiatieven, duurzaamheidsleningen e.d.
  • Volwassenheidsniveau: wij onderscheiden vijf niveaus in de participatiecultuur. Aan de hand van de verkenning geven wij aan waar jouw gemeente staat en hoe je naar een volgende fase kan groeien.
  • Interne versterking: we streven binnen de gemeente naar een cultuur die open staat voor de samenleving. Dit kan niet beperkt blijven tot de afdeling communicatie. Via workshops en training bouwen we dit op.
  • Versterking samenleving: om de stap van beleid naar praktijk te maken heb je aansluiting nodig. Met lokale spelers zoals een NME/ duurzaamheidscentrum of sportverenigingen, buurthuizen en bedrijventerreinen kan dit worden opgebouwd en versterkt.
  • Monitoring en groei: via jaarlijkse monitoring van het volwassenheidsniveau van de participatiecultuur en of we de beoogde groei naar een volgend niveau bereiken houden we het proces in de gaten.
 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

HakHak van Nispen tot Pannerden

 (030) 635 89 11
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Participatie
04 jun 2024 door Lisa

Met iedereen de transities in: rapport…

Participatie
10 jul 2023 door Coco

Het belang van vertrouwen: Een interview met…

Participatie
Gemeenten op weg naar een circulaire economie
27 jun 2023 door Thijs

De zes belemmeringen voor gemeenten op weg…

Onze opdrachtgevers