banner overig

SME groeit! Sinds eind augustus versterkt Lisa Kouwenberg het team als adviseur bewoners & gedrag. Tijd om haar wat beter te leren kennen.

2019 09 10 Lisa Kouwenberg

Lisa, kun je wat over jezelf vertellen?

Zeker! Ik ben opgegroeid in Den Haag. Na een tussenjaar in de VS heb ik politicologie en rechten gestudeerd in Amsterdam. Daar woon ik nog steeds met veel plezier – tegenwoordig op vier hoog samen met mijn vriend. In mijn vrije tijd speel ik de sport Ultimate Frisbee, een snelgroeiende teamsport waarbij fair play hoog in het vaandel staat. Met toernooien in binnen- en buitenland, gaan veel van mijn vakantiedagen op aan deze hobby. Verder spring ik al twee jaar wekelijks in de Amstel samen met een groepje vrienden, ongeacht de weersomstandigheden. Dat levert een enorme adrenaline kick op! Bovendien trakteren we onszelf na afloop op een lekker kopje koffie, dus dat is eigenlijk ook een belangrijke drijfveer geworden. Andere dingen waar ik blij van word: plantjes, speciaalbier, mindfulness, etentjes met familie of vrienden.

Hoe ben je bij SME terecht gekomen? En wat houdt je rol van adviseur bewoners en gedrag precies in?

Mijn vorige baan was in afvaleducatie. Ik coördineerde projecten op scholen over recycling en zwerfafval. Vanuit deze functie was ik weleens met SME in aanraking gekomen. Toen ik zag dat er een vacature was bij SME, besloot ik te solliciteren. Dat was een leuke kennismaking. Er werd op dat moment wat geschoven binnen SME met mensen en taken. Zo kwam ik uiteindelijk op een functie terecht die niet direct met onderwijs te maken heeft, maar die wel goed bij me past.

“Bewoners en gedrag” is één van de drie expertise gebieden van SME en richt zich voornamelijk op woningbouwcorporaties en gemeentes. SME ondersteunt deze doelgroepen met trainingen om bewoners duurzamer gedrag aan te leren. Ik kom Imke versterken, die al jaren ervaring heeft met workshops en trainingen geven. We doen voornamelijk veel projecten die energiezuinig gedrag stimuleren en die mensen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen om hun energierekening omlaag te brengen. Deze trainingen zijn bijvoorbeeld bestemd voor gedreven vrijwilligers binnen een gemeente, technici van een woningbouwcorporatie, studenten, of re-integranten. Ik ga de wereld van energie verduidelijken voor deze en andere groepen middels trainingen en workshops.

Wat is je indruk van SME na de eerste paar weken?

Bij SME werken mensen die de wereld benaderen vanuit hun hart. Dat levert een aanstekelijke gedrevenheid op. Bovendien weet SME goed waar haar kwaliteiten liggen. Die kwaliteiten liggen in verschillende richtingen, maar toch is er een eenduidige visie. Er wordt gestuurd op projecten waar de SME visie echt een bijdrage kan leveren. Dit zorgt ervoor dat medewerkers in hun kracht kunnen staan en voort kunnen bouwen op hun jarenlange ervaring. Tenslotte is iedereen heel hartelijk en gezellig, dus ik ben echt in een warm bad beland!

Wat vind je het leukst binnen je werk?

Ik vind het geweldig om mensen enthousiast te maken voor het onderwerp “energie”. Voor veel mensen is dit een onoverzichtelijk woud van ingewikkelde, technische termen en een bodemloze put die elk jaar meer geld opslokt. Hoe kun je grip krijgen op iets waar je bij voorbaat zo’n indruk van hebt? Ik vind het mooi om deze mensen handvatten te geven, waardoor ze dit toch een beetje gaan begrijpen en waardoor je ze helpt controle te krijgen over hun eigen situatie. Bovendien vind ik het leuk om mensen te laten nadenken over de maatschappelijke uitdaging van de groeiende energievraag. Niet alleen de overheid is verantwoordelijk voor het oplossen van deze kwestie, daar moeten we allemaal over meedenken.

Meer weten?

Samantha

Samantha van Meurs

 (030) 635 89 10

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.