Een groep enthousiaste medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe werd deze maand door ons opgeleid tot watergastspreker. De medewerkers van het waterschap beschikken over veel inhoudelijke kennis over hun werk in de watersector, maar hadden behoefte om hun didactische vaardigheden verder te ontwikkelen: hoe deel je je kennis het beste met leerlingen? De training die Anne Remmerswaal en Ruth Pasternak van SME in Apeldoorn verzorgden, richtte zich daarop.

In veilige sfeer aan didactische vaardigheden werken

Foto training waterschap Vallei en Veluwe okt 2020 Anne en Ruth en deelnemer Maarten webHet eerste gevoel dat veel medewerkers hebben bij basisschoolkinderen en pubers: hoe moet ik dat doen? Goed voor de groep staan, contact maken, begrijpelijk en niet te kinderachtig spreken? Natuurlijk zijn er ook de wat meer ervaren medewerkers die zeggen: dat lukt mij wel met een vlotte babbel. Beide groepen werden bediend in hun behoeftes. Vooraf was zorgvuldig geïnventariseerd wat de leerbehoeftes waren van de deelnemers, zodat we iedereen persoonlijk konden uitdagen in veilige sfeer. Je op je gemak voelen is een voorwaarde voor leren. Zo kon iedereen in open, veilige sfeer werken aan persoonlijke leerdoelen. Er viel daadwerkelijk voor iedereen wat te leren! Een greep uit de reacties van deelnemers:

“Goede interactie, leuk, enthousiast gebracht! Ik heb veel uit cursus kunnen halen door oefenen en aansluiten op leerdoelen.”

“Goede sfeer, veel direct bruikbare tips en veel enthousiasme. Fijn dat we ook een naslagwerk ontvingen met al het materiaal erin. Dat ga ik na afloop zeker gebruiken.”

Diepgang op relatie én prestatie

In onderwijsland wordt wel eens gezegd: geen relatie zonder prestatie. Oftewel, eerst heb je goed contact met de leerlingen nodig, waarna je hen ook iets kan leren, omdat ze je persoonlijk kennen. De werkelijkheid ligt natuurlijk genuanceerder, maar de training bevatte beide: een afwisseling van inhoudelijke didactische theorie en praktijk, van proces (non-verbaal, stemgebruik, houding, lichaamstaal, contact met leerlingen) en inhoud (hoe breng je lesstof interessant en afwisselend over). De manier waarop de verschillende thema’s werden uitgediept en de ruimte om te oefenen werden door deelnemers erg gewaardeerd.

Zelf ervaren

Verschillende onderwerpen en oefeningen kwamen aan bod, die de deelnemers van ‘voeding’ voorzagen. Modellen als de roos van Leary, directe instructiemodel, allerlei online didactische tools en nog veel meer. De theorie en modellen worden altijd in de praktijk geoefend, waarbij veel ruimte is voor feedback. In de werkvormen kropen deelnemers die geen ‘oefendocent’ waren in de rol van leerling. De werkvormen hadden resultaat, want toen de trainers aan het eind vroegen wie er zin had in de volgende gastles, stak iedereen zijn of haar hand op.

Cobie van Baars-Nagelhout, adviseur Educatie bij waterschap Vallei en Veluwe zegt:

“Ik heb de training als heel waardevol gewaardeerd. Zo waardevol dat ik hem graag nog eens aanbiedt aan mijn collega's. Dit heb ik inmiddels in een intranetbericht gezet en daar heb ik al direct 3 enthousiaste reacties op gekregen! Als deze gekke periode weer achter de rug is, ga ik dit bericht nog eens herhalen en als ik 8 deelnemers heb, kom ik graag bij je terug!”

Didactische trainingen voor gastsprekers

Gastsprekers laten de jonge generatie zien hoe veelzijdig de Nederlandse watersector is en zij vertellen over het belang van veilig en schoon water. Door te investeren in gastsprekers draag je als waterschap bij aan een groter waterbewustzijn in Nederland en investeer je in de toekomst van de watersector. SME verzorgt via Watereducatie.nl regelmatig didactische trainingen voor medewerkers van Waterschappen en drinkwaterbedrijven.

Wil je ook een training volgen? Neem contact op met Anne Remmerswaal (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Ruth Pasternak (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Of lees er meer over op de pagina Gastspreker worden.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

JurgenJurgen Broeders

 (030) 635 89 14
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.