banner overig

Dag van de Duurzaamheid 2020De Dag van de Duurzaamheid (dit jaar op 9-10, normaal op 10-10) is hét moment in het jaar waarop bijna iedereen aandacht besteedt aan duurzaamheid. Je kan er niet omheen. Ook het onderwijs en dus de scholen in jouw gemeente, doen daar al 11 jaar volop aan mee met voorleesactie, verkiezing duurzame docent, gastlessen, projectweken en meer.

Wij willen als ondersteuner klein en dynamisch blijven, waarbij wij met een klein budget veel bereiken. Daarvoor hebben wij alle Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen benaderd om ons daarbij financieel te ondersteunen. Maar misschien wel net zo belangrijk: Wij vragen het college of de gedeputeerde om voor te lezen op scholen als scholen daarom vragen.

Maar jij kunt ook op verschillenden manieren actief meewerken om deze dag een succes te maken:

  • Ben je betrokken bij een school of een lokaal project: meld je aan op de website
  • Benader een lokale bekendheid om voor te lezen of doe het zelf
  • Benader scholen om mee te doen: het is gratis!

Welke activiteiten en wie bereiken we

De Dag van de Duurzaamheid bestaat al 11 jaar en is inmiddels een begrip inhet onderwijs. Elk jaar geven leerlingen en leerkrachten een extra impuls aanduurzaamheid, bijvoorbeeld met de volgende acties:

 De Voorleesactie

Per jaar wordt er in meer dan 8.000 klassen in het basisonderwijs een boek over een duurzaam onderwerp voorgelezen. Duurzame PABO ontwikkelt met de PABO’s jaarlijks dit boek en stelt het kosteloos ter beschikking aan de scholen. Hiermee bereiken we elk jaar meer dan 184.000 leerlingen. Deze boeken worden voorgelezen door bekende en minder bekende mensen. Denk aan burgemeesters, wethouders, CEO’s, studenten en zelfs prinsessen. Het thema van 2020 is duurzame kleding.

Duurzame Docent van het jaar

Veel docenten werken dagelijks aan het vergroten van kennis en vaardigheden voor het verduurzamen van Nederland. Door de verhalen van deze duurzame doeners te delen, inspireren we andere docenten om ook met duurzaam onderwijs aan de slag te gaan. De inmiddels bijna 200 verhalen staan op de site van de Duurzame Docent. Op de Dag van de Duurzaamheid wordt bekend gemaakt wie de Duurzame Docenten van het jaar zijn: een docent uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en een uit het hoger onderwijs.

Lokale activiteiten

De Dag van de Duurzaamheid is de afgelopen jaren voor duizenden scholen aanleiding geweest voor projecten en activiteiten. Denk aan: het aanleggen van een groen schoolplein of moestuin, start met Eco-Schools, debat over duurzaamheid, duurzame les of project, afval inzamelen in de buurt, etc.. Hier op Dag van de Duurzaamheid kunnen de scholen die activiteiten aanmelden en is er een overzicht al die lokale initiatieven.

Activiteiten in de regio

Niet alleen individuele scholen organiseren activiteiten, ook zien we vaak dat juist op deze dag partners in de regio de handen ineen slaan. Duurzaamheid is een thema waar ook lokale bedrijven, gemeenten en tal van organisaties druk mee zijn. De Dag van de Duurzaamheid is bij uitstek geschikt om als school actief op zoek te gaan naar plekken waar jongeren duurzaam doen en denken in de praktijk kunnen ervaren. Denk aan: een bezoek aan de milieustraat, een interview met de SDG-coördinator van de gemeente, het organiseren van een sociale activiteit in een verzorgingstehuis of een brainstorm-sessie met een bedrijf in de buurt om te verduurzamen.

Elk jaar bouwen we verder aan de duurzame dag, met de vertrouwde voorleesactie en de duurzame docentverkiezing, maar vooral door de inzet van iedereen die duurzaamheid in het onderwijs ter harte gaat. Vooral door je aan te melden en je op de school in te zetten.

Meer weten?

Machiel

Machiel van Lieshout

 (030) 635 89 16

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fwerken_bij%2FOffice_medewerkster_vacature_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
09 juni 2021 door Imke

Vacature: Office medewerk(st)er Onderwijs

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FEco-Schools_facilities_4.jpg&w=321&h=193&zc=1
27 mei 2021 door Anne

Hoe ondersteun je scholen binnen jouw…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FBronnen_voor_NME_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
25 mei 2021 door Lydia

Nieuwe online databank met ruim 600 bronnen…