De gemeenteraad van Den Helder heeft unaniem ingestemd met de aanbevelingen om het duurzaamheidsbeleid van de gemeente verder te verbeteren. De aanbevelingen werden gedaan door de rekenkamercommissie van Den Helder op basis van de uitkomsten van ons rekenkameronderzoek.
Duurzaamheidsbeleid versnipperd
Tijdens het onderzoek onderzochten we of Den Helder actueel beleid heeft voor de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. Daaruit bleek dat er geen actueel overkoepelend duurzaamheidsbeleid was waarin deze thema’s met elkaar verbonden waren. Wel heeft de gemeente voor elk van de thema’s afzonderlijk beleid vastgesteld. De thema’s zijn daardoor versnipperd.
De ambities, vooral voor de energietransitie, zijn hoog in Den Helder. De resultaten blijven echter achter bij eigen ambities en ten opzichte van andere gemeenten. In de afgelopen jaren heeft vooral de energietransitie aandacht gekregen binnen de gemeente, waardoor een inhaalslag in gang is gezet. Het programmateam energieneutraal maakt zichtbare stappen in de goede richting, waarbij vooral de extra inspanningen op gebied van communicatie worden opgemerkt en gewaardeerd, ook door samenwerkingspartners buiten de gemeentelijke organisatie.
De rekenkamercommissie deed de aanbeveling om de verschillende duurzaamheidsthema’s meer aan elkaar te verbinden. Niet alleen door middel van een beleidsplan, maar ook door het benoemen van een coördinerend wethouder duurzaamheid en een duurzaamheidsrapportage waarin de vijf thema’s aan bod komen.
Veel expertise in de stad
Als onderdeel van het onderzoek spraken we niet alleen met de wethouder duurzaamheid en met ambtenaren van de gemeente, maar ook met andere organisaties die in Den Helder actief zijn. Daaruit bleek dat er in de stad veel expertise aanwezig is op gebied van verduurzaming. Partijen als de haven van Den Helder, het duurzaamheidscentrum, de woningcorporatie en afvalinzamelaar HVR beschikken over veel kennis én hebben zelf veel duurzaamheidsambities.
Eén van de aanbevelingen die de rekenkamercommissie deed was dan ook dat de gemeente Den Helder de verduurzaming van de stad kan versnellen door nog beter, op een meer structurele manier, samen te werken met deze partijen.
Ook onderzoek op Texel
Tegelijkertijd met het onderzoek in Den Helder is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd voor de gemeente Texel. Het onderzoeksrapport wordt binnenkort in de gemeenteraad van Texel besproken.
Meer weten?
Neem contact met ons op of lees het onderzoeksrapport en alle aanbevelingen die de rekenkamercommissie deed op de website van de gemeente.