Ben jij op de hoogte van de maatregelen in 2021 op het gebied van duurzaamheidsbeleid? Voor deze duurzame ‘Big Five’ checklist hoef je niet naar Afrika te vliegen. Wij zetten namelijk de vijf belangrijkste thema’s voor duurzaamheidsbeleid in 2021 voor jou op een rij.

Door onze ervaring met het schrijven van beleidsplannen en de evaluatie en monitoring ervan in de praktijk weten wij wat er speelt bij gemeenten. Wat staat jou komend jaar per thema te wachten? En hoe kun je in 2021 aan de hand van de ‘Big Five’ invulling geven aan het duurzaamheidsbeleid van jouw gemeente? Mis niks en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

De Big Five thema’s

De thema's van de Big Five komen in elke gemeente in meer of mindere mate terug. Vaak zijn ze verdeeld over verschillende afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie en over verschillende portefeuilles binnen het College van B&W.

1. Energietransitie

2021 wordt het jaar van de RES (Regionale Energiestrategie) en de TVW (Transitievisie Warmte). Beiden moeten komend jaar afgerond worden. Voor beide grote processen betekent dit dat na het vaststellen van de doelstellingen er invulling gegeven moet worden aan participatie. Dit is misschien wel de grootste uitdaging van de transitie. Bij de RES worden nu al de eerste stappen gezet.

2. Klimaatadaptatie

Ook afgelopen jaar werd de klimaatverandering weer zichtbaar tijdens hittegolven en hoosbuien. De afgelopen jaren zijn risicodialogen uitgevoerd en uitvoeringsprogramma's opgesteld. Er zijn al diverse provinciale en regionale strategieën opgesteld. Lukt het in 2021 om echt door te schakelen en samen met inwoners de buurt klimaatbestendig te maken?

3. Circulaire economie

Beleid voor circulaire economie richt zich in veel gemeenten nog vooral op afval. 2020 was een belangrijk richtpunt voor het terugbrengen van huishoudelijk restafval tot maximaal 75 kg per inwoner per jaar. Is het gemeenten gelukt, en lukt het ze om het thema circulaire economie breder in te steken?

4. Duurzame mobiliteit

Corona heeft laten zien dat gedragsverandering wél snel kan gaan. Thuiswerken heeft in 2020 de verkeersstromen radicaal beïnvloed. Gaat werkend Nederland blijvend minder onderweg zijn? En gaan we andere mobiliteitskeuzes maken?

5. Biodiversiteit

Gemeenten dragen een eigen verantwoordelijkheid voor biodiversiteit en dat biedt voor gemeenten ook kansen. Er zijn nog maar weinig gemeenten die een volwaardig biodiversiteitsbeleid voeren, gericht op behoud en duurzaam gebruik van alle vormen van biodiversiteit. Welke gemeenten gaan zich hierop onderscheiden?

Wil je nu al aan de slag?

Gebruik deze Checklist om erachter te komen op welk thema jouw gemeente zich kan onderscheiden of doe kennis op over welke maatregelen nu al effectief in de praktijk worden ingezet. Wil je graag advies over thema’s die spelen in jouw gemeente? Neem contact met ons op!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

JurgenJurgen Broeders

 (030) 635 89 14
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.