Het vraagstuk

Hoe doelmatig is het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Den Helder? 

Onze aanpak

We onderzochten of Den Helder actueel beleid heeft voor de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. Daaruit bleek dat er geen actueel overkoepelend duurzaamheidsbeleid was waarin deze thema’s met elkaar verbonden waren. We bekeken de duurzaamheidsambities van Den Helder en keken naar de tot nu toe geboekte resultaten.

Als onderdeel van het onderzoek spraken we niet alleen met de wethouder duurzaamheid en met ambtenaren van de gemeente, maar ook met andere organisaties die in Den Helder actief zijn. Daaruit bleek dat er in de stad veel expertise aanwezig is op gebied van verduurzaming. Partijen als de haven van Den Helder, het duurzaamheidscentrum, de woningcorporatie en afvalinzamelaar HVR beschikken over veel kennis én hebben zelf veel duurzaamheidsambities.

Het resultaat

Op basis van ons onderzoek deed de rekenkamercommissie van Den Helder twee aanbevelingen. De rekenkamercommissie deed onder andere de aanbeveling om de verschillende duurzaamheidsthema’s meer aan elkaar te verbinden. Ook kan de verduurzaming van de stad versneld worden door nog beter, op een meer structurele manier, samen te werken met verschillende partijen. De gemeenteraad van Den Helder heeft unaniem ingestemd met de aanbevelingen om het duurzaamheidsbeleid van de gemeente verder te verbeteren.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

RuthKatinka Schlette

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.