Als ik een blik werp in de Nationale klimaatadaptatie strategie dan word ik mij opeens echt bewust van de verstrekkende gevolgen en kosten die dit met zich mee gaat brengen. Het is al lang niet meer alleen een vraagstuk van biologen en milieustrijders.
Heftige droogte en regenbuien leiden tot enorme schades voor verzekeraars, voor overheden, voor ondernemers, voor bewoners. Vergeet niet dat bij een heftige regenbui of overstroming opeens onze energievoorziening, wegen en ICT eruit kunnen liggen. En de landbouwgewassen kunnen als verloren beschouwd worden. Dan liggen de economie en samenleving opeens stil. Hoeveel directe en indirecte kosten zijn dat?
Eén regenbui: 1 miljard aan schade
Het voorbeeld van Kopenhagen is daarbij illustratief. Daar was in juli 2011 een heftige regenbui wat uiteindelijk leidde tot 1 miljard euro aan schade. Moet je je eens indenken wat voor menselijk leed dit met zich mee heeft gebracht.
Nu heeft Kopenhagen de koe bij de horens gevat en hebben zij ruim 2 miljard euro geïnvesteerd in klimaatadaptatie. Zo zijn er maatregelen getroffen als de scheiding van hemelwater en rioolwater; nutriënten uit het afvalwater halen; meer groen in de stad voor waterberging en tegengaan hittestress. En er wordt gewerkt aan het tegengaan van klimaatverandering door energiebesparing en duurzame energieopwekking.
Internationaal instituut klimaatadapatatie komt in Nederland
Vorige maand werd duidelijk dat het internationaal topinstituut voor klimaatverandering (Global Centre of Excellence on Climate Adaptation) in Nederland komt. Nu hebben wij als delta direct te maken de klimaatverandering en moeten wij de klimaatadaptatie wel invulling geven. Zou het niet goed zijn als we hier als Nederland met onze waterexpertise een vooraanstaande rol in gaan pakken. Zou het niet zo moeten zijn dat:
- Provincies en gemeenten snel aan de slag gaan om de nationale strategie invulling te geven? Het gaat heel veel geld kosten (afgelopen week werd een bedrag van 41 miljard genomend), maar voorkomt veel kosten en ellende voor de toekomst. Als we nu investeren én leren, dan kunnen wij onze kennis exporteren over de hele wereld.
- We leren wat klimaatadaptatie betekent en wat we zelf kunnen doen. Bewoners, bedrijven en overheden staan aan het begin en we moeten nog veel leren. leren om niet de verkeerde dingen te doen en wel de goede. Het onderwijs en trainingen zullen hierin een grote rol moeten pakken.
Laten we niet vergeten dat we allemaal hierin en rol kunnen nemen. Bijvoorbeeld door te beginnen met (1) minder energie gebruiken; (2) duurzame energie opwekken en niet te hard protesteren tegen een windmolen; (3) waterberging thuis door meer groen in de tuinen en op daken; (4) scheiden van hemelwater van rioolwater, te beginnen met de regenton. Kleine maatregelen waar we vandaag mee kunnen beginnen.
Klimaat: een risico én een grote kans!
Als wij dit slim aanpakken dan kunnen we veel schade en leed voorkomen, zowel landelijk als internationaal. En ons innovatief bedrijfsleven kan met haar kennis en kunde daar en enorm mooie positie op innemen. Ik wens de partijen die nu een regering aan het vormen zijn veel wijsheid toe. De dossiers van energiebesparing en klimaatadaptatie verdienen daarin een prominente plaats!