Het vraagstuk
De gemeenteraad van Teylingen heeft een nieuw Plan Duurzame Ontwikkeling vastgesteld voor de komende vier jaar. Met het nieuwe beleidsplan zet de gemeente Teylingen ook de komende jaren stevig in op duurzame ontwikkeling. Wij hielpen de gemeente om het plan samen met ambtenaren, organisaties uit de gemeente, en met inwoners op te stellen.
Onze aanpak
Wij begeleidden het proces en ondersteunden de gemeente Teylingen bij het opstellen van het beleidsplan. Onze kracht is het opstellen van beleid met de mensen die het moeten gaan uitvoeren. Zo waren ambtenaren van verschillende beleidsvelden nauw betrokken. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het plan bij iedereen gaat leven. Naast de betrokken ambtenaren vroegen we ook inwoners en organisaties om mee te denken over het duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren. Onder inwoners hielden we een digitale raadpleging, via het burgerpanel. Ook organiseerden we een inloopavond en in elke kern van de gemeente een bewonersavond met een quiz. Deelnemers konden niet alleen leuke en duurzame prijzen winnen, maar ook hun mening geven over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.
Daarna hebben wij geholpen met het formuleren van ambities en doelstellingen voor vijf thema’s. De thema’s omvatten de belangrijkste duurzaamheidsopgaven voor gemeenten op dit moment, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, en biodiversiteit. Het thema inclusieve samenleving of sociale duurzaamheid komt in al die andere thema’s terug, want iedereen moet binnen de gemeente Teylingen mee kunnen doen aan duurzame ontwikkeling. Om daarvoor te zorgen worden bijvoorbeeld energiecoaches ingezet en straatprojecten georganiseerd.
Het resultaat
Het resultaat is het Plan Duurzame Ontwikkeling waarnaast er acties en maatregelen zijn vastgelegd in een uitvoeringsprogramma. De uitvoering van die acties wordt de komende jaren jaarlijks gemonitord.