De aanleiding van dit project is dat we vol in de transitie naar circulair onderwijs zitten. Dit vraagt ook het nodige van docenten. We wilden ons daarom verdiepen in de verschillende (nieuwe) rollen van docenten in het opleiden voor een circulaire samenleving.

In 2021 organiseerden docenten en onderwijsontwikkelaars vanuit een project van Leren voor Morgen drie co-creatiesessies met mbo-docenten. De sessies hadden twee uitgangspunten: 1. inspireren en uitwisselen en 2. co-creatie: samen bouwen aan nieuwe kennis. In elke sessie stonden de rol van docenten centraal, maar we kozen steeds een andere invalshoek om hier naar te kijken. Welke rollen vragen nieuwe onderwijsvormen, circulair onderwijs en het bouwen aan een circulaire economie van docenten? Deze vraag vormde de rode draad door het project en staat ook centraal in het eindproduct. We hebben ons hierbij gericht op docenten in het mbo.

De rol van docenten in circulair onderwijs

Stel, je wil een circulair project opzetten of je wil je curriculum circulair maken. Waar begin je dan? Of hoe verdiep je en verbreed je? Een geruststelling: je bent vaak pionier, en dat is spannend, maar biedt ook ruimte om te experimenteren. Ervaren pioniers in de co-creatiesessies beaamden dit. Er is geen goed of fout en modellen kunnen al snel suggereren dat er een stappenplan is van A tot Z. Zo lineair is de praktijk vaak niet. De weg als pionier binnen circulair onderwijs loopt vaak kronkelend, meanderend en kan weerbarstiger zijn, maar ook leuk én waardevol. In deze handleiding volgen een aantal handvatten/uitgangspunten waarmee je ‘veilig de circulaire weg op’ kan. In de handleiding vind je:

  • Een printbare poster op A3-formaat over de acht rollen van een docent in circulair onderwijs;
  • Een inspiratieplaat op A3-formaat, om op te hangen in je team- of docentenkamer;
  • Een beknopte handreiking met uitleg over hoe je zelf een vergelijkbaar project/lessenreeks kan opzetten;
  • Tips, goede praktijken en ‘lessons learned’ van inspirerende mbo-docenten die al flink aan de slag zijn gegaan met circulair onderwijs.

Veel plezier op je circulaire ontdekkingsreis!

Downloads

 

Dit project is een samenwerking van:

Marjan Nijenbanning-Pot (Terra mbo Groningen), Alco Otten (Alfa-college), Frank Kroondijk (Starbase 18), Ruth Pasternak en Anne Remmerswaal (SME), Daan de Kruijf, Sofie Kreté (Coöperatie Leren voor Morgen).

Dank ook aan alle deelnemende mbo-docenten: Daisy Beelen, René van den Broek, Francisco Navarro, Linda van der Zeeuw, Colien Langerwerf, Mark van der Pijl, Luba Spektor, Gaaike Eeuwema, Geert Nanne Bruining, Rosalie Roose, Ine Sturkenboom, Tjark Bos, Eliza Noordam, Marleen Linnenkoper, Hessel van der Zee, Jan Witteveen en Sjoerd Pool. Ook dank aan Heleentje Swart van Spark the Movement en de mensen van het Suikerterrein Groningen en Alfa College Hoogenveen voor de locaties.

 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ThijsThijs van der Meulen

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.