De circulaire economie is een thema dat steeds meer aandacht krijgt bij overheidsinstanties. Steeds vaker krijgt SME vragen over circulariteit: om beleid te ontwikkelen of om te ondersteunen bij communicatie over dit thema. Zo hebben wij onlangs een workshop verzorgd voor medewerkers van Rijkswaterstaat: hoe kun je verantwoord thuiswerken, met circulariteit en klimaat in het achterhoofd? Daar weten wij wel raad mee: grote duurzaamheidsthema’s vertalen naar praktische handvatten. Ook praktische handvatten nodig? Laat het ons weten!

Circulariteit en klimaat

Rijkswaterstaat is al jaren bezig om processen binnen de eigen organisatie circulairder en klimaatneutraler te maken. Zo is de catering bij RWS flink onder de loep genomen en worden er in de kantines op de verschillende RWS kantoren veel minder dierlijke producten geserveerd (vlees, kaas, zuivel). Ook worden medewerkers gestimuleerd om hun woon-werkverkeer klimaatneutraal te organiseren. In 2018 kondigde RWS aan over te stappen op elektrische auto’s. Rijksambtenaren kunnen aanspraak maken op een vergoeding van 500,- euro voor de aanschaf van een fiets, e-bike of speed pedelec. Allemaal mooie stappen, waarmee Rijkwaterstaat koploper is binnen de rijksoverheid. Maar nu iedereen thuis werkt, leek het wel zinnig om eens te bekijken wat mensen thuis kunnen doen rondom het thema circulariteit en het klimaat.

Workshop circulaire economie

Onze adviseurs Jurgen en Lisa hebben een online workshop circulaire economie verzorgd. Ongeveer zeventig deelnemers speelden het vragenspel: “Wie is de grootste klimaatbetweter?” Met een grote knipoog natuurlijk, want laten we deze thema’s vooral niet te zwaar maken en elkaar de les lezen over hoe we moeten handelen. Bij SME willen we vooral mensen informeren over deze thema's en vertellen wat er voor mogelijkheden zijn. Dit doen we op een manier waarop er geen weerstand onstaat bij mensen en waarmee we duidelijk maken wat er voor de mensen zelf te winnen valt wanneer ze aan de slag gaan met een bepaald duurzaamheidsthema.

"Lisa en Jurgen hebben ons op een fantastische manier geholpen om onze collega's op een luchtige manier tóch waardevolle tips mee te geven. In een vlotte online sessie, waarin tips werden afgewisseld door filmpjes en quizvragen, inspireerden ze de thuiswerkende collega's om aan de slag te gaan met energiegebruik, voeding, mobiliteit en spullengebruik. De aanpak van Lisa en Jurgen kenmerkte zich door een aanstekelijk enthousiasme, een goede mate van zelfstandigheid, waarbij op de juiste momenten afstemming met de opdrachtgever werd gezocht. Afspraken werden nagekomen en het resultaat voldeed volledig aan de verwachtingen."

Workshop circulaire economie

Ook meer weten over circulariteit en klimaat?

We duiken steeds verder in het thema circulaire economie. Wil je ook dieper in dit thema duiken? Wij ondersteunen je bij beleidsontwikkeling, bij het verzamelen en verspreiden van kennis over circulariteit en maken het thema praktisch. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.