banner over ons 3

Opstellen Plan Van Aanpak Isolatie

Energiebesparing en het isoleren van woningen staan terecht hoog op de agenda. Het kabinet stelt daarvoor ook geld voor beschikbaar met de  programma’s ‘Versnelling energietransitie gebouwde omgeving’ en het ‘Nationaal isolatieprogramma’. Gemeenten spelen in deze programma’s een belangrijke rol: zij zorgen voor een lokale, meerjarige aanpak voor isolatie en energiebesparing. SME helpt gemeenten om samen met inwoners en organisaties tot een effectieve aanpak te komen.

Energietransitie nu echt van de grond

De energietransitie binnen gemeenten is nu echt van start. In hun Transitievisie Warmte hebben gemeenten de mogelijkheden verkend om op den duur aardgasvrij te worden. Soms hebben gemeenten al wijken benoemd die als eerste aardgasvrij worden. Het beter isoleren van woningen is in alle gemeenten een belangrijk onderdeel van de Transitievisie. Want om een huis duurzaam te kunnen verwarmen is een goede woningisolatie vaak een voorwaarde. 

De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat isoleren en energie besparen ook bij inwoners veel meer urgentie krijgt. Van de gemeente verwachten ze daarbij heldere informatie over de mogelijkheden voor isolatie van hun woning en een steuntje in de rug. Met het budget uit het Nationaal Isolatieprogramma kunnen gemeenten hun inwoners helpen te besparen op hun energierekening én om zich voor te bereiden op aardgasvrij wonen. 

Het Nationaal Isolatieprogramma

Het Nationaal Isolatieprogramma is onderdeel van het programma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ dat in het voorjaar van 2022 is gepresenteerd door minister Hugo de Jonge. Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om tot 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren, met de nadruk op de slecht geïsoleerde woningen (label E, F en G). Daarbij moeten één of meerdere stappen worden gezet richting de standaard voor woningisolatie. Het programma is een langjarige, programmatische aanpak van slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen.

Gemeenten krijgen vanuit het Nationaal Isolatieprogramma budget voor meerjarige plannen voor isolatie een energiebesparing. Ook de gemeentelijke aanpak voor het voorkomen van energiearmoede wordt onder het Nationaal Isolatieprogramma voortgezet. SME kan gemeenten bij beide onderdelen helpen; wij hebben jarenlange ervaring met zowel energiebesparingsprojecten als met het opstellen van beleidsplannen.

Zo maak je het Isolatieprogramma lokaal

Bij het opstellen van een meerjarig plan van aanpak voor isolatie en energiebesparing is het van belang om aan te sluiten bij de Transitievisie Warmte. Daarnaast moet het plan zich zoveel mogelijk richten op het verbeteren van woningen met de slechtste labels. We brengen daarom in beeld waar de slecht geïsoleerde woningen staan. 

Bij SME vinden we het daarnaast belangrijk om ook heel goed te kijken waar de energie zit in de wijken. Welke bewoners en organisaties zijn zelf al bezig met het besparen op hun energierekening? En wat hebben ze nodig om een duurzame stap te zetten? De energietransitie is immers niet alleen een technische, maar vooral ook een sociale transitie. Hierbij gaat het naar onze mening niet alleen om de vraag wanneer de woningen aardgasvrij zijn, maar ook wat de mensen en organisaties helpt om daar te komen.

In drie stappen naar een plan van aanpak

SME helpt gemeenten in drie stappen om te komen tot een effectief meerjarig plan van aanpak voor isolatie en energiebesparing.

plan van aanpak isolatie energiebesparing

  1. Analyse van wijken en doelgroepen. We brengen daarbij technische aspecten in beeld, zoals energielabels en bouwjaren van woningen, maar ook de sociale aspecten, zoals het sentiment in de wijk en bestaande initiatieven. Ook bepalen we de kaders voor de plan van aanpak, o.a. met de TVW. Tijdens een interactieve werksessie met interne en externe betrokkenen zorgen we dat alle relevante lokale kennis bij elkaar komt om tot een effectieve aanpak te komen.
  2. Prioriteiten en doelgroepen bepalen. We maken samen een onderbouwde keuze de belangrijkste prioriteiten en doelgroepen waarop de meerjarige aanpak zich gaat richten. Op basis daarvan werken we (in concept) het Plan van aanpak uit.
  3. Opstellen uitvoeringsprogramma. Bij het plan van aanpak stellen we een concreet uitvoeringsprogramma op waarin per doelgroep is bepaald welke maatregelen en acties de gemeente de komende jaren gaat uitvoeren.

Het resultaat is een meerjarig plan van aanpak, inclusief uitvoeringsprogramma dat aansluit bij gemeentelijke doelstellingen en het Nationaal Isolatieprogramma.

Heb je hulp nodig? We helpen je graag!

Kun je ook hulp gebruiken bij het opstellen van een plan van aanpak voor isolatie en energiebesparing? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze aanpak.

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

JurgenJurgen Broeders

 (030) 635 89 14
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws