Gemeenten spelen een belangrijke rol in het Nationaal Isolatieprogramma en bij het tegengaan van energiearmoede. Ze zijn verantwoordelijk voor een lokale, meerjarige aanpak voor isolatie en energiebesparing. SME helpt gemeenten om een effectieve aanpak voor isolatie en energiebesparing op te stellen én uit te voeren. Met het plan van aanpak ben je voorbereid om de gelden uit het Nationaal Isolatieprogramma voor jouw gemeente aan te vragen.

Het Nationaal Isolatieprogramma

Het Nationaal Isolatieprogramma is onderdeel van het programma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ dat in 2022 is gepresenteerd. Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om tot 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren, met de nadruk op de slecht geïsoleerde woningen (label E, F en G). Daarbij moeten één of meerdere stappen worden gezet richting de standaard voor woningisolatie. Het programma is een langjarige, programmatische aanpak van slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen.

Gemeenten krijgen vanuit het Nationaal Isolatieprogramma budget voor meerjarige plannen voor isolatie een energiebesparing. Dit budget heet de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie. Met het budget uit het Nationaal Isolatieprogramma kunnen gemeenten hun inwoners helpen te besparen op hun energierekening én om zich voor te bereiden op aardgasvrij wonen. Ook de gemeentelijke aanpak voor het voorkomen van energiearmoede wordt onder het Nationaal Isolatieprogramma voortgezet. SME kan gemeenten bij beide onderdelen helpen; wij hebben jarenlange ervaring met zowel energiebesparingsprojecten als met het opstellen van beleidsplannen.

Zo maak je het Isolatieprogramma lokaal

Bij het opstellen van een meerjarig plan van aanpak voor isolatie en energiebesparing is het van belang om aan te sluiten bij de Transitievisie Warmte. Daarnaast moet het plan zich richten op het verbeteren van woningen met de slechtste labels. We brengen daarom in beeld waar de slecht geïsoleerde woningen staan en hoe we de bewoners van die woningen kunnen helpen om duurzame stappen te zetten. 

Bij SME vinden we het daarnaast belangrijk om ook heel goed te kijken waar de energie zit in de wijken. Welke bewoners en organisaties zijn zelf al bezig met het besparen op hun energierekening? En wat hebben ze nodig om een duurzame stap te zetten? De energietransitie is immers niet alleen een technische, maar vooral ook een sociale transitie. Hierbij gaat het naar onze mening niet alleen om de vraag wanneer de woningen aardgasvrij zijn, maar ook wat de mensen en organisaties helpt om daar te komen.

In drie stappen naar een plan van aanpak

SME helpt gemeenten in drie stappen om te komen tot een effectief meerjarig plan van aanpak voor isolatie en energiebesparing.

plan van aanpak isolatie energiebesparing

  1. Analyse van wijken en doelgroepen. We brengen daarbij technische aspecten in beeld, zoals energielabels en bouwjaren van woningen, maar ook de sociale aspecten, zoals het sentiment in de wijk, bestaande initiatieven en kans op energiearmoede. Ook bepalen we de kaders voor de plan van aanpak, o.a. met de TVW. Tijdens een interactieve werksessie met interne en externe betrokkenen zorgen we dat alle relevante lokale kennis bij elkaar komt om tot een effectieve aanpak te komen.
  2. Strategie bepalen. We maken samen een onderbouwde keuze de belangrijkste prioriteiten en doelgroepen waarop de meerjarige aanpak zich gaat richten. Op basis daarvan werken we het Plan van aanpak uit.
  3. Opstellen uitvoeringsprogramma. Bij het plan van aanpak stellen we een concreet uitvoeringsprogramma op waarin per doelgroep is bepaald welke interventies en acties de gemeente de komende jaren gaat uitvoeren.

Het resultaat is een meerjarig plan van aanpak, inclusief uitvoeringsprogramma dat aansluit bij gemeentelijke doelstellingen en het Nationaal Isolatieprogramma. We werken daarbij met een format dat geschikt is voor een aanvraag van de gelden uit het Nationaal Isolatieprogramma.

Hulp bij de uitvoering

Naast het vormgeven van de aanpak helpen we gemeenten ook bij het uitvoeren van het Nationaal Isolatieprogramma. We zorgen dat het budget uit dat programma ook echt bij de juiste doelgroep terecht komt. Op basis van onze jarenlange ervaring met energiebesparing helpen we inwoners met weinig financiële ruimte hun woning te isoleren. SME biedt inwoners persoonlijke begeleiding door naast ze te gaan staan en niet voor ze uit te lopen. Samen met de bewoner bekijken we de (technische) mogelijkheden voor verduurzaming en voor financiering. Voor technisch advies werken we samen met onze partners binnen Wijk van NU.

Hulp nodig?

Kun je ook hulp gebruiken bij het opstellen van een plan van aanpak voor isolatie en energiebesparing of bij de uitvoering? Plan dan nu een digitale kennismaking in. We vertellen je graag meer over onze aanpak!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

JurgenJurgen Broeders

 (030) 635 89 14
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Onze opdrachtgevers

Laatste nieuws

Beleidsontwikkeling
27 nov 2023 door Thijs

Goede monitoring van duurzaamheidsbeleid…

Beleidsontwikkeling
29 jun 2022 door Jurgen

Rekenkameronderzoek naar duurzaamheid: tips…

Beleidsontwikkeling
07 jun 2022 door Jurgen

Zo vertaal je het Nationaal…