banner overheid

Om ambities op het gebied van duurzaamheid werkelijkheid te maken, helpen wij je om ze te vertalen naar concrete doelstellingen, gericht op de lokale situatie. Een heldere duurzaamheidsvisie. SME biedt hierbij procesmatige en inhoudelijke ondersteuning aan gemeenten.

Als (tijdelijke) externe coördinator helpen we jouw gemeente bij het opstellen en het op gang brengen van de uitvoering van duurzaamheidsbeleid. We zorgen dat de verschillende belangen voldoende aandacht krijgen en dat duurzaamheid goed wordt ingebed in de organisatie. Zo zorg je voor een breed gedragen duurzaamheidsvisie met concrete doelstellingen.

Ambities en doelstellingen bepalen

Voordat je je doelstellingen kunt bepalen, moet je eerst weten waar je momenteel staat. Daarom brengen we vaak eerst met een Quickscan in beeld op welke duurzaamheidsthema’s een gemeente goed scoort en waar de kansen voor verbetering liggen. Vervolgens brengen we in kaart welke doelstellingen internationaal, nationaal en regionaal al zijn afgesproken. Deze kaders helpen om te bepalen welke verantwoordelijk je als gemeente wilt nemen. Volg je het landelijk beleid of vraagt de lokale situatie om een hogere (of juist lagere) lat? We ontwikkelen concrete doelstellingen, het liefst zo SMART mogelijk.

Integrale aanpak

Veel afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie hebben in hun werk met duurzaamheid te maken. De mensen die in de uitvoeringsfase te maken krijgen met het duurzaamheidsbeleid betrekken we via een (of meerdere) passende werksessie. Dit zijn beleidsmedewerkers van uiteenlopende beleidsvelden, zowel binnen de gemeente als bij relevante andere partijen. De vorm van de werksessie bepalen we in overleg en is altijd maatwerk. Bij de latere vertaling van de ambities naar een concreet uitvoeringsprogramma, betrekken we ook externe stakeholders zoals het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bewoners.

De resultaten bespreken we met het college en desgewenst met de gemeenteraad. We betrekken het college (en de raad) al vroeg bij het formuleren van doelstellingen. Dat kan formeel of informeel, informerend of juist meer strategisch.

Concrete duurzaamheidsvisie

Als eindresultaat heb je een concrete duurzaamheidsvisie, passend bij de lokale situatie. Een praktisch document, dat input levert voor de volgende stap: een uitvoeringsprogramma.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze aanpak en visie? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Duurzaamheidsbeleid
Beleidsplan Duurzame ontwikkeling
08 dec 2020 door Jurgen

SME helpt gemeente Teylingen met Beleidsplan…

Duurzaamheidsbeleid
Nieuwe nota duurzaamheid voor gemeente Heemstede
27 mei 2020 door Jurgen

Nieuwe nota duurzaamheid voor gemeente…

Duurzaamheidsbeleid
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-04-24_Hoe_duurzaam_is_jouw_gemeente.jpg&w=321&h=193&zc=1
24 apr 2020 door Jurgen

Hoe duurzaam is jouw gemeente? Vraag je…